De Stichting Wandelen in Vrijheid
Geschiedenis en Doelstellingen   Bestuur

De Stichting Wandelen in Vrijheid is opgericht ter voortzetting van de Bevrijdingsmars zoals deze door de voormalige Wandelsportvereniging Malden gedurende 20 jaren is georganiseerd. Maar de Stichting Wandelen in Vrijheid stelt zich ten doel naast deze tocht ook andere (wandel)evenementen te organiseren.

Toen in 1987 bij de oprichting van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de eerste Bevrijdingsmars door het schitterende Rijk van Nijmegen gelopen werd, werd hiermede de bevrijding van de regio en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Niet alleen de Bevrijdingsmars heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld. Ook de manier waarop in de regio en de rest van Europa de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht is veranderd. Steeds meer komt de nadruk te liggen op het vieren van vrijheid, democratie en mensenrechten in het algemeen.

In 2007 is de wandeling voor het eerst de Duitse grens overgestoken en spreken we van een Vrijheidswandeling. Het streven is om samenwerking te bewerkstelligen met Duitse wandelliefhebbers zodat wij ook in Duitsland een startplaats aan het parcours kunnen toevoegen, waarmee het internationale karakter van de wandeling zijn definitieve vorm zal krijgen.

De Euregio wil de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland stimuleren en steunt dit grensoverschrijdende wandelinitiatief. Daarom is de wandeling de Euregio Vrijheidswandeling genoemd.

Voorzitter: Mariet Wouters - Wolken
Secretaris: wd. Mariet Wouters - Wolken
Penningmeester: Francis van Santen
Bestuurslid tochtencoördinator verkeersregelaars Hans van Fessem.

Contact: wandeleninvrijheid@outlook.com

Bevrijdingsmuseum

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945