Stichting

De Stichting Wandelen in Vrijheid
Geschiedenis en Doelstellingen

De Stichting Wandelen in Vrijheid is opgericht ter voortzetting van de Bevrijdingsmars zoals deze door de voormalige Wandelsportvereniging Malden gedurende 20 jaren is georganiseerd. Maar de Stichting Wandelen in Vrijheid stelt zich ten doel naast deze tocht ook bij andere (wandel)evenementen te ondersteunen.

Toen in 1987 bij de oprichting van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de eerste Bevrijdingsmars door het schitterende Rijk van Nijmegen gelopen werd, werd hiermede de bevrijding van de regio en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Niet alleen de Bevrijdingsmars heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld. Ook de manier waarop in de regio en de rest van Europa de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht is veranderd. Steeds meer komt de nadruk te liggen op het vieren van vrijheid, democratie en mensenrechten in het algemeen.

In 2007 is de wandeling voor het eerst de Duitse grens overgestoken en spreken we van een Vrijheidswandeling. Het streven is om meer Duitse wandelliefhebbers aan onze tocht deel te laten nemen waarmee het internationale karakter van de wandeling nog duidelijker wordt. Daarom is er ook een startlocatie in Kranenburg.

De Euregio Rijn- Waal wil de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland stimuleren en steunt dit grensoverschrijdende wandelinitiatief op financieel gebied maar ook bij vragen om meer kennis of ondersteuning bij de Duitse overheid kunnen we bij hun terecht. Daarom is de wandeling de Euregio Vrijheidswandeling genoemd. In 2020 kon de tocht helaas niet doorgaan, we hopen in 2021 de mooie routes en gedachtegang weer met u te kunnen delen.